Παραλίες

Παραλίες

 

Οι παραλίες στη Σέριφο είναι πανέμορφες και διαφορετικές μεταξύ τους! Με γαλάζια νερά, πράσινα νερά, βαθιά ή ρηχά, με άμμο ή βότσαλο. Με πλούσια σκιά από αρμυρίκια ή οργανωμένες …Με εκκλησάκια, ταβερνάκια και beach bars… Για να γνωρίσετε τις 40 επίσημα χαρτογραφημένες παραλίες της Σερίφου (αν και οι ντόπιοι μιλάνε για 72!), θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολλά καλοκαίρια. Αν ανήκετε στους αναποφάσιστους οι αέρηδες θα σαςβγάλουν από τη δύσκολη θέση καθώς θα επιλέγετε τις πιο απάνεμες παραλίες ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος.

Οργανωμένες-Οικογενειακές

Αυλόμωνας (ή Αυλόμονας), πλάι στο Λιβάδι, που είναι και η μεγαλύτερη του νησιού. Με μήκος 1.5 χλμ., έχει πεντακάθαρα νερά και το αυτοκίνητο φτάνει δίπλα της.

Λιβαδάκια. Μικρή αμμώδης παραλία με αρμυρίκια, στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Από πάνω της βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού.

Μεγάλο Λιβάδι. Αβαθή νερά και ήρεμα. Ιδανικό για οικογένειες καθώς δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν και σκιερές ταβέρνες πλάι στο νερό.

Με εύκολη πρόσβαση

Καράβι. Η παραλία συνδυάζει επίπεδα βράχια με χρυσή άμμο. Στο άνοιγμα του ορμίσκου βρίσκεται ένας επικίνδυνος για τα πλεούμενα ύφαλος, που η κορυφή του σταματάει λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο σημείο αυτό έχουν εντοπισθεί δύο ναυάγια, διαφορετικών περιόδων, φορτωμένα με αρχαίους αμφορείς.

Κουταλάς. Το όνομά του πρέπει να το πήρε από το σχήμα του όρμου που θυμίζει κουτάλι. Εχει διαυγή νερά, ενδιαφέροντα βυθό και μια εντυπωσιακή σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων. Το τοπίο παραπέμπει σε παλαιότερες δεκαετίες.

Γάνεμα. Δημοφιλής παραλία με χρυσή άμμο, αρμυρίκια και διαυγή νερά. Ερχόμενοι από τη Βαγιά, αν δεν έχετε εκτός δρόμου όχημα θα παρκάρετε μαζί με τους άλλους στην άκρη της παραλίας και θα περπατήσετε όσο αντέξετε. Διαφορετικά, θα συνεχίσετε για λίγα ακόμη μέτρα και πριν ανηφορίσει ο δρόμος, θα στρίψετε αριστερά στη ρεματιά με τις μεγάλες κροκάλες. Το μονοπάτι καταλήγει κοντά στο ταβερνάκι που υπάρχει στην παραλία.

Βαγιά. Πολυσύχναστη, με νερά που διεκδικούν το άριστα δέκα και υπέροχο ψιλό χαλίκι -ωστόσο θα πρέπει να φέρετε μαζί σας ομπρέλα για σκιά. Λειτουργεί καντίνα. Οταν ο ήλιος πέσει μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο μονοπάτι που περνάει από τον κάβο Χάλαρα και πάνω από τη βάση της σκάλας φόρτωσης που έχει απομείνει. Σκαρφαλώστε στην πλαγιά μέχρι να βρείτε το μονοπάτι: διατηρείται σε καλή κατάσταση και έχει υπολείμματα από ράγες βαγονέτων και όμορφους φυσικούς «θρόνους» που σχηματίζουν τα βράχια.

 

Ψιλή Άμμος. Βραβευμένη και πανέμορφη παραλία με πράσινα αβαθή νερά, χρυσή άμμο-πούδρα και αρμυρίκια. Λειτουργούν δυο καλές ταβέρνες με χώρο για parking.

Αϊ- Γιάννης. Είκοσι μέτρα κάτω από το όμορφο εκκλησάκι που χρονολογείται από το 1781, βρίσκεται η λιγότερο κοσμική ανατολική παραλία του νησιού. Εχει μεγάλα αρμυρίκια, άμμο στη δεξιά πλευρά της, ψιλό βότσαλο στο κέντρο και κροκάλες στα αριστερά. Τα πλατιά σκαλοπάτια κάνουν εύκολη την κατάβαση.

Πλατύς Γιαλός. Το επίνειο της μονής Ταξιαρχών θα το δείτε από ψηλά. Στρίψτε στη διασταύρωση και κατηφορίστε στον φιδογυριστό τσιμεντόδρομο. Παρά το όνομά της, πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο με άμμο, ωραία νερά σε βαθύ μπλε χρώμα και τρεις μικρές παραλίες: τον Πλατύ Γιαλό, το Μεσιανό και το Βορινό (για την τελευταία θα χρειαστεί να περπατήσετε). Το εκκλησάκι που υπάρχει στα δεξιά σας είναι των Αγίων Αποστόλων, κτισμένο στα θεμέλια παλαιότερων ναών.

Συκαμιά. Αβαθή καταπράσινα νερά, αρμυρίκια, άμμος. Η παραλία είναι εντυπωσιακή και μεγάλη. Το πιθανότερο είναι ότι πήρε το όνομά της από τις συκαμινιές (μουριές) που υπήρχαν επί Φραγκοκρατίας -εκείνη την εποχή μάλιστα είχε γίνει προσπάθεια παραγωγής μεταξιού. Το δυνατό σημείο της είναι η οικογενειακή ταβέρνα της. Από μονοπάτι που θα δείτε στην ανατολική άκρη της Συκαμιάς, με 20΄περπάτημα θα βρεθείτε στον γειτονικό, όμορφο όρμο της Σκάλας. Είναι απάνεμος, ιδανικός για αγκυροβόλιο και έχει πηγάδι, μια ψαροκαλύβα και το όμορφο ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα.

Ο Αγιος Σώστης. Μια λιλιπούτεια χερσόνησος που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα άμμου, δημιουργώντας μια ακόμη πιο μικρή παραλία. Το άνοιγμα στο νοτιά την κάνει ιδανική για αραξοβόλι στα μελτέμια. Εχει αρμυρίκια, ωραίο βυθό, χοντρή άμμο και φανατικούς οπαδούς. Για να μην διαταράξετε την ηρεμία του τοπίου αφήστε το αυτοκίνητο στην κορυφή και περπατήστε για 7 λεπτά (έτσι θα αποφύγετε και την πιθανότητα να κολλήσετε στην άμμο).

Η Λιά. Μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, με κρυστάλλινα νερά, αγαπημένη των γυμνιστών και πολλών επωνύμων. Πάρτε μαζί σας μάσκα για να χαζέψετε τον όμορφο βυθό και ομπρέλα για σκιά, αφού πέρα από κάποια βράχια δεν υπάρχει αρμυρίκι… ούτε για δείγμα!  Το νησάκι απέναντι ονομάζεται Βους.

Για απομόνωση

Αβεσσαλός. Μια από τις ελάχιστες παραλίες απ’ όπου μπορείτε να δείτε ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, έχει άμμο και ψιλό βότσαλο αλλά δεν την προτιμούν πολλοί λόγω της δύσκολης πρόσβασης από χωματόδρομο. Στα αριστερά της παραλίας υπάρχουν τα απομεινάρια μιας σκάλας φόρτωσης, ενώ στο τέρμα του δρόμου και δεξιά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Για ανακάλυψη

Καλόγερος. Ακολουθώντας το μονοπάτι που υπάρχει στα δεξιά του Μαλλιάδικου, μετά από πεζοπορία 20΄περίπου, θα βρεθείτε στον πανέμορφο Καλόγερο. Το αλώνι και ο ψηλός ανεμοδαρμένος φοίνικας κάνουν την παραλία ιδιαίτερα ατμοσφαιρική.

Καραβάς. Στα βόρεια του νησιού, με άμμο και βότσαλο. Κατεβαίνετε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας, το οποίο μέχρι το διάσελο της Κεφάλας είναι πατημένο και βατό, αλλά μετά είναι δυσδιάκριτο και θέλει προσοχή!

Καλό Αμπέλι. Καταπράσινα νερά, άμμος και πλατιά βράχια, καθόλου σκιά. Το μονοπάτι περνάει από το όμορφο εκκλησάκι του Σωτήρα κι από εκεί είναι ορατό μέχρι την παραλία.