Aνακαλύψεις

Ο Φάρος. Είναι από τα πιο ωραία σημεία της Σερίφου. Στέκει αγέρωχος από το 1901 στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Σπαθί, στα νότια του νησιού, 65 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι αυτόματος, με φωτοβολία 18 ναυτικών μιλίων. Τα πέτρινα φινιρίσματα γύρω από τα παράθυρα και στις γωνίες των τοίχων τον κάνουν έναν από τους πιο όμορφους φάρους των Κυκλάδων.  Το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από το φάρο οδηγεί στη θάλασσα: από αυτό ανέβαιναν παλιά οι φαροφύλακες που έρχονταν εδώ με βάρκα. Για να πάτε, ακολουθείστε τη διαδρομή από το Λιβάδι προς τις νότιες παραλίες.  Στο σημείο όπου τελειώνει η άσφαλτος, στρίψτε αριστερά στον χωματόδρομο προς την χωματερή (υπάρχει σήμανση) και πάλι αριστερά σε 1,7 χλμ.

Το σπήλαιο του Κουταλά. Κοντά στον Κουταλά, στη θέση Σταυρακόπουλο, υπάρχει ένα ενδιαφέρον σπήλαιο που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1893, κατά τη διάρκεια εξορύξεων. Το δάπεδό του ήταν κατάσπαρτο από λύχνους και αγγεία κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Εχοντας λεηλατηθεί κατ’ επανάληψη, σφραγίστηκε από την Εφορεία Σπηλαιολογίας.

Ο “Θρόνος” και η σπηλιά του Κύκλωπα. ‘Ενα από τα ωραιότερα μυστικά της Σερίφου βρίσκεται στον κάβο του Κύκλωπα, σε μια εκπληκτική θέση με πανοραμική θέα στη NΔ πλευρά του νησιού. Λέγεται Ψαρόπυργος, ή “Kαναπές” ή “Θρόνος” του Κύκλωπα. Εχει διαστάσεις 8,80Χ7,20 μ. και όσοι τον βλέπουν αναρωτιούνται πώς ανέβηκαν εκεί οι τεράστιοι πελεκημένοι ογκόλιθοι που σχηματίζουν τη βάση του! Την ώρα του ηλιοβασιλέματος αξίζει να σταθείτε πάνω του και να αγναντέψετε το ακρωτήρι Βουνό, τον κάβο Κούντουρο και τον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού. Στα δυτικά του σώζεται τμήμα αρχαίου τοίχου, πιθανόν περιβόλου, και λίγα μέτρα βορειότερα ανοίγεται το στόμιο της βαθιάς, όπως λένε, σπηλιάς του Κύκλωπα με είσοδο και σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο.

Ο ‘Ασπρος Πύργος. Δεσπόζει πάνω από τον όρμο του Κουταλά, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών. Θα τον βρείτε λίγο πριν φτάσετε στη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι-Κουταλά ερχόμενοι από τη Χώρα. Ο Ασπρος Πύργος είναι ένα μικρό, κυκλικό μαρμάρινο οικοδόμημα. Θεωρείται ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος πύργος στη Σέριφο. Από τα κινητά ευρήματα οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι κτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκε έως τον 7ο μ.Χ. αι. Ως αυτόνομη οχυρή κατασκευή είναι πιθανές πολλές χρήσεις του (ως παρατηρητήριο για τον έλεγχο της περιοχής κ.α). Δίπλα του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους και απέναντι η εντυπωσιακά βαμμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Το παλιό υδραγωγείο. Το λευκό κτίριο με τις καμάρες που θα δείτε, στην τελευταία δεξιά στροφή πριν φτάσετε στην Κάτω Χώρα, είναι το παλιό Υδραγωγείο. Ονομάζεται «Μέσα Πηγάδι» ή «Πασπαριό» και στέκεται στην αριστερή κοίτη του χείμαρρου του Πετριά από το 1858. Εδώ οι κάτοικοι της Κάτω Χώρας γέμιζαν τα σταμνιά και έπλεναν τα ρούχα τους στις στέρνες που λειτουργούσαν σαν κοινοτικά πλυντήρια. Για να πάτε, ακολουθείτε τα δυσδιάκριτα ίχνη του μονοπατιού που ξεκινάει αριστερά, ακριβώς πάνω στη στροφή του ασφαλτόδρομου.

Το Κάστρο της γριάς. Τον κωνικό βραχώδη λόφο τον έχετε διαρκώς μπροστά σας καθώς ακολουθείτε τη διαδρομή από τη Χώρα προς το Μεγάλο Λιβάδι. Υπάρχουν ενδείξεις -λείψανα κτισμάτων και επιφανειακά κινητά ευρήματα που ανάγονται στους ιστορικούς χρόνους- ότι επάνω του υψωνόταν κάστρο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γίνει ανασκαφή και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.

Γεύση από Σέριφο. Στις ταβέρνες του νησιού θα φάτε ρεβιθάδα, λιαστές τομάτες τηγανιτές, ξινομυζήθρα, μαραθοτηγανίτες και τσιγαρίδες (χοιρινό με το κόκαλό του περασμένο από την κατσαρόλα με πολλά μυρωδικά). Αξίζει να γευτείτε «σούμα» (απόσταγμα, σαν ρακή, με μυρωδικά), λούζα και λουκάνικα.

Κείμενα: Νατάσσα Καλογεροπούλου-Βάλυ Βαϊμάκη. Φωτογραφίες: Βάλυ Βαϊμάκη/Experience Greece