ΣΠΛΑΧΝΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η ιδέα είναι να δημιουργήσω οργανικές φόρμες, ως αντανακλάσεις της φύσης, σαν ένα κομμάτι από τη γη της Σερίφου. Ο πηλός είναι το κατάλληλο υλικό για να δώσω ουσιαστικά ένα ζωντανό αποτέλεσμα διαμορφώνοντας, τρυπώντας,  χαράσσοντας, προσθέτοντας, ή αφαιρώντας. Η Γιαπωνέζικη φιλοσοφία αλλά και το κίνημα “action painting”, με ενεργοποίησαν στο να γίνω κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργικός. Aφήνω τον εαυτό μου να πειραματίζεται χωρίς πολλή σκέψη πάνω στον πηλό, καταγράφοντας αυθόρμητα τις κινήσεις και τις χειρονομίες μου, ώστε αποκαλύπτονται τελικά τα συναισθήματα της δεδομένης στιγμής. 

Ο όρος «σπλάχνο» σηματοδοτεί αυτή την εσωτερική δημιουργική διαδικασία, που έχει ως πηγή έμπνευσης τα μεταλλεία της Σερίφου όπου στα σπλάχνα της μπορούμε να ανακαλύψουμε ακόμα και σήμερα ορυκτά με κρυσταλλικούς σχηματισμούς. Με ενδιαφέρει κάθε είδους ίχνος. Είτε αυτό προέρχεται από την τήξη των υαλωμάτων στην υψηλή θερμοκρασία,  είτε από το αποτύπωμα των δαχτύλων μου ή κάποιου εργαλείου. Τα πάντα αποτελούν στίγμα, γραφικό χαρακτήρα και προσωπική υπογραφή. Προσπάθησα  να ενσωματώσω τα ιδιαίτερα στοιχεία  που συναντά κανείς στη γη της Σερίφου, όπως  μεταλλεύματα και πετρώματα, δουλεύοντας με σχεδόν αλχημιστική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας άμμο και χαλίκια σε διαφορετικές κοκκομετρίες από το Μεγάλο Λιβάδι, τη Γέφυρα και τα Βαγόνια.

Κοινός παρονομαστής όλων είναι η έκπληξη, το απροσδόκητο. Το στοιχείο αυτό αγκαλιάζεται άνευ όρων χωρίς τον φόβο ότι αυτό που σχεδιάστηκε, θα χαθεί.  Υπάρχει η ανάγκη να ανακαλύψω το άγνωστο και να το αφήσω να αναπτυχθεί μέσα στο έργο. Αν δεν μπορείς  να ελέγξεις ένα αποτέλεσμα εντελώς, είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις την ομορφιά που κρύβει το τυχαίο. Εξάλλου αυτό που μετρά περισσότερο για μένα είναι το ταξίδι από την ωμή μάζα του πηλού έως την τελική φόρμα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
DSC_0640

Γιώργος Ποντίκης