Πολιτισμός

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

Η Σέριφος συνδέεται με το μύθο του Περσέα και της τρομακτικής γοργόνας Μέδουσας, που πέτρωνε με το βλέμμα της όποιον την αντίκριζε. Σύμφωνα με τον μύθο, όλα ξεκίνησαν με έναν χρησμό που πήρε ο βασιλιάς του Αργους Αρκείσιος από το Μαντείο των Δελφών, που έλεγε ότι θα πέθαινε από τον γιο της κόρης του Δανάης. Για να μην επαληθευτεί ο χρησμός, φυλάκισε την κόρη του, αλλά δεν υπολόγισε τον έρωτα του Δία, που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή, χαρίζοντάς της έναν γιο, τον Περσέα. Μη θέλοντας να σκοτώσει τον θεϊκό εγγονό, ο Αρκείσιος τον έβαλε μαζί με τη Δανάη σε μια ξύλινη λάρνακα, και τους άφησε να περιπλανηθούν στο Αιγαίο, μέχρι που έφτασαν στις ακτές της Σερίφου. Παρά την καλή πρόθεση του βασιλιά Δίκτυ που ανέθρεψε τον Περσέα σαν γιο, υπήρχε ο άλλος …πανούργος βασιλιάς Πολυδεύκης, που ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλοντας να ξεφορτωθεί τον γιο της, τον έστειλε σε επικίνδυνη αποστολή να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας. Με τη βοήθεια του Ερμή και της Αθηνάς, ο Περσέας κατάφερε και βρήκε τη Μέδουσα και χρησιμοποίησε έξυπνα την χάλκινη ασπίδα του σαν καθρέφτη. Η Μέδουσα όταν αντίκρισε το τρομακτικό της βλέμμα πέτρωσε. Με το κομμένο κεφάλι της στο σακίδιό του ο Περσέας επέστρεψε στη Σέριφο κι όταν ο Πολυδεύκης με τους συμβούλους του ζήτησαν να το δουν, πέτρωσαν κι εκείνοι με τη σειρά τους σχηματίζοντας τους ανθρωπόμορφους ορεινούς όγκους που υπάρχουν στο νησί. Οταν ο Περσέας έφυγε από τη Σέριφο πήρε μαζί του τους Κύκλωπες για να χτίσουν τα τείχη στις Μυκήνες.

 

Τα πανηγύρια: Υποδειγματικοί οικοδεσπότες οι κτήτορες της εκκλησίας που γιορτάζει, θα σε βάλουν να καθίσεις μαζί τους στις μεγάλες χτιστές τράπεζες που υπάρχουν σε κάθε ξωκλήσι, θα σε κεράσουν από το κρασί τους και τα φαγητά που έχουν μαγειρέψει και το βράδυ θα βρεθείς ανάμεσα στον κύκλο τους να χορεύεις νησιώτικο συρτό. Διατηρώντας ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, κάθε χρόνο στη Σέριφο γίνονται δεκάδες πανηγύρια, που είναι πολύ καλά οργανωμένα.

Η αρχαιολογική Συλλογή: Βρίσκεται στη Χώρα και φιλοξενεί αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και τεφροδόχα αγγεία των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων. Τα ευρήματα προέρχονται από την περιοχή της Χώρας. (Πληροφορίες: 22810 52611).

Το λαογραφικό μουσείο: Με οικιακά σκεύη, υφαντά, πορσελάνες, εργαλεία, τοπικές φορεσιές, αλλά και αίθουσα με συλλογή πετρωμάτων και ημιπολύτιμων λίθων από την πλούσια γη της Σερίφου. Βρίσκεται στην Κάτω Χώρα, ιδρύθηκε το 1976 από τον Σύνδεσμο Σεριφίων με σκοπό να σωθεί η τοπική παραδοσιακή κληρονομιά. Στον πίσω χώρο του μουσείου λειτουργεί ανοιχτό θεατράκι 300 θέσεων για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. (Πληροφορίες στο 22810 51181).